EARN-E

De slimme energie-meter

Kan dat? Dat iets niets kost, maar dat het tóch veel oplevert?
Ja, dat kan. Daarom zijn we begonnen met het in kaart brengen van ons verbruik en onze opwekking van stroom. Want meten is weten.
Door te weten hoe verbruik en opwekking bínnen ons wijkje in elkaar steekt, kunnen ontdekken hoe we slimmer met ónze energie kunnen omgaan. En we kunnen die misschien gezamenlijk benutten.

Dan hoeven we straks minder te betalen én werken we aan een beter milieu.

En zo gemakkelijk is het. We meten ons verbruik en – voor wie zonnepanelen heeft – onze opwekking met een razend slim apparaatje de EARN-E. Omdat we in onze buurt een onderzoeksproject zijn, krijgen we dit apparaatje en de analyse van de gegevens helemaal gratis.

Met EARN-E meet je je gebruik van stroom en gas, krijg je zelf volledig inzicht in je gebruik én worden we samen wijzer.”

Het EARN-E dashboard.

Dus wat krijg je precies als EARN-E in je meterkast hangt?

– Je krijgt inzicht in je elektriciteitsverbruik: realtime, per uur, dag, week en maand.
– Je krijgt inzicht in wat je teruglevert als je zonnepanelen hebt: realtime, per uur, dag, week en maand.
– Je krijgt inzicht in je gasverbruik, per uur, dag, week en maand.
– Je krijgt een goed beeld van je sluipverbruik: het verbruik dat je nodig hebt als je (voor je gevoel) alles hebt uitgezet (op basis van de afgelopen nachten).
– Je weet altijd je verbruikskosten: zowel van elektriciteit als gas.

EARN-E geeft niet expliciet aan welke apparaten je aan hebt staan, maar omdat je live (direct) het verbruik ziet, kun je met het aan- en uitschakelen van apparatuur alle verschillende verbruiken achterhalen.

Maar het mooie is: de gegevens uit al onze meterkasten samen laten zien hoe wij in onze eigen wijk gezamenlijk stroom gebruiken én opwekken. Met het onderzoeksproject willen we achterhalen hoe we slimmer met onze gezamenlijke energie kunnen omgaan. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat stroom die de ene buur over heeft en die de andere buur op dat moment kan gebruiken, niet het grote elektriciteitsnet op hoeft. Daar zitten dus ook geen kosten aan vast en die hoeven we dan ook niet te betalen aan de energieleverancier of de overheid.

EARN-E werkt helemaal anoniem. Niemand kan zien waar de gegevens vandaan komen of uit welk huis. De EARN-E centrale weet alleen dat er data uit ‘een huis’ in de buurt komt en andere data uit een ander huis. Als je de data bij elkaar voegt, weet je dus niet wat van welk huis komt.

Dus dat is het. We willen zoveel mogelijk buren laten meedoen. Iedereen zo’n EARN-E in z’n meterkast (dat is het dingetje links op de foto). Dan een appje op je telefoon installeren en met je eigen WiFi verbindt de EARN-E zich dan met de centrale. Het is een kunstje van niks, een ‘appeltje eitje’ van een paar minuten, maar omdat we zo’n hecht buurtje zijn, hebben we in de Wierden (en Velden) natuurlijk een EARN-E support team. Een van de mannen komt het apparaatje dan in je meterkast hangen en helpt je met de installatie. Handige buren die je kunt vertrouwen. Bas, Eric of Kees helpen je graag.

EARN-E dongle

Dit komt er in je meterkast te hangen (deze foto is gemaakt in de meterkast van Bart). En ja, je moet natuurlijk wel een slimme meter hebben. 🙂