Lichtgewicht groen dak

  • door

Hoe leuk is dat! Op internet gezocht en gevonden: een lichtgewicht groen dak. Dat kan dus op onze bijkeuken en fietsenschuur. En dat was wel nodig ook, want als de zon ging schijnen werd het daarbinnen een sauna.

‘Als je erop kunt lopen, kan dit sedumdak erop.’ Dat is is de simpele toets. Dus zagen de buren mij op een ochtend een beetje op de daken van de bijkeuken en schuur dansen. Het veerde een beetje, maar kraakte niet. Bestellen maar.

Een paar dagen later konden we het erop leggen. Corrine en ik deden dat gewoon zelf. Eerst een speciale drainagemat, daarbovenop een laag steenwol. Beiden eenvoudig met een schaar op maat geknipt. Vervolgens moesten de rolletjes met vetplantjes omhoog. Eerlijk gezegd; dat was wel een warm klusje. Ze wegen ongeveer 13 kg per stuk. Maar dat is eigenlijk niet zo veel, omdat ze speciaal voor de zelflegers de helft van de normale lengte hebben (dus ook het halve gewicht). Verder is het doodsimpel om het erop te leggen.

De eerste dagen goed nat houden, staat er in de handleiding. Dus toen ik een dag later ging sproeien verjoeg ik tot mijn aangename verrassing tientallen bijtjes en andere zoembeestjes. Die hebben ons dakje dus al gevonden.

En weet je wat nu het mooie is. Zowel in de fietsenschuur als de bijkeuken blijft het nu koel. Fijne zomer allemaal.

Meer lezen? https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/klussen/groen-dak/