Warmtetransitie

Foto van het Warmte overdracht station in Almere Pampus

Op 10 juni kwamen vier deskundigen aan de gemeenteraad vertellen hoe we -als stad- in de toekomst kunnen omgaan met energie. Want vóór het einde van dit jaar moet de gemeente een Transitievisie Warmte hebben. De gemeenteraadsleden, gewoon burgers zoals jij en ik, zijn geen deskundigen dus die nodigden de specialisten uit om zich goed te informeren.

Het onderwerp van de bespreking: fosielvrij verwarmen

Het was een agendering van je raad die ook voor jou als inwoner erg interessant is. Hoe verwarm je je huis over tien jaar? Aardgas, stadswarmte, waterstof? Velen hebben geen idee, maar iedereen weet dat Nederland het klimaatakkoord getekend heeft en Almere moet meedoen. Dus er gaat sowieso iets gebeuren. Een van de uitdagingen is: we moeten van het gas af. Nou hebben Stad en Poort stadswarmte, maar Haven, Buiten en Hout niet, die zitten op het aardgas. Wat gaat er in die stadsdelen gebeuren? De gemeente doet een peiling in de stad, maar de uitkomst daarvan is nog niet bekend. Dat hoeft ook niet, want de bespreking op deze avond was een ‘gesprekstafel’, waarin vier deskundigen de raad kwamen informeren. Je kunt deze uitzending op het raadsinformatiesysteem terugkijken en -luisteren om antwoord te krijgen op de vragen:

  • Welke technieken zijn beschikbaar, of worden voor de toekomst mogelijk, om de warmtetransitie in Almere te verwezenlijken?
  • Wat zijn de financiële en technische voor- en nadelen van de verschillende technieken?
  • Wat zijn de voor- en nadelen voor de Almeerse woningbezitters (particulier, coöperatief en bedrijfsmatig)?
  • Welke keuzes zijn in andere gemeenten gemaakt en waarom?

Laat je niet verrassen, kijk.